מבוסס על ראיון עם ד"ר טניה רוזנטל – מומחית הרדמה, טיפול נמרץ ורפואת ילדים. מנהלת מחלקת ההרדמה של המרכז הרפואי מדיקה בתל אביב, לשעבר – מנהלת היחידה להרדמת ילדים בבי"ח הדסה. נובמבר 2022.

האם קיים הבדל בין הרדמה בניתוחים פלסטיים לבין הרדמה בניתוחים אחרים?

"מנסיוני האישי, ההרדמה בניתוחים פלסטיים בטוחה יותר מהרדמה בניתוחים כלליים, וזאת מכמה סיבות:

  • הניתוחים הפלסטיים לרוב אינם מחויבי מציאות אלא אלקטיביים (מתוך בחירה), ולכן ניתן לסנן את המנותחים מראש כדי להוריד את הסיכונים ההרדמתיים לכמעט אפס. למי שנמצא בקבוצת סיכון להרדמה, כמו למשל מטופלים הסובלים ממחלות כרוניות מסוימות, או בגילאים מתקדמים מאוד, נמליץ שלא לבצע את הניתוח ונחפש פתרונות אחרים.
  • כל מטופל שמגיע לניתוח פלסטי במרכז מדיקה עובר הערכה טרום הרדמתית מקיפה, כדי לוודא, ככל הניתן, שההרדמה בטוחה עבורו.
  • בהכללה ולפי מחקרים בנושא, ניתן לומר כי אחוז הסיבוכים ההרדמתיים והכירורגיים לא עולה, ולעתים אף יורד, בבתי חולים פרטיים בהשוואה לבתי חולים ציבוריים. במרכז הרפואי מדיקה, מדובר בצוות מגובש של רופאים מומחים בעלי ניסיון רב בהרדמה, ואין העסקה של מתמחים צעירים."

באיזה סוג הרדמה משתמשים בניתוחים פלסטיים?

"ברוב המקרים אנו עושים שימוש בהרדמה מלאה, אם כי ישנם ניתוחים פלסטיים מסוימים אותם ניתן לבצע גם עם טשטוש בשילוב הרדמה מקומית, לפי העדפת הרופא המנתח והמטופל, כגון: מתיחת פנים, ניתוחי עפעפיים, הסרת גידולי עור מקומיים ועוד.

היתרון המרכזי של הרדמה מלאה על פני טשטוש, הוא שבהרדמה מלאה לוקחים שליטה מראש על דרכי הנשימה. טשטוש, לעומת זאת, הינו מצב פחות מבוקר וצפוי, ובנוסף מחייב שיתוף פעולה מלא של המטופל במהלך הניתוח כדי שלא לפגום בו.

ההחלטה על סוג ההרדמה מתבצעת על ידיי הרופא המרדים, בהתייעצות עם הכירורג הפלסטי והמטופל, ומושפעת מהיקף הניתוח, אופיו, מצבו הגופני של המטופל (לדוגמה: מחלות רקע, גיל וכד'), העדפותיו וכיו"ב.
בכל ניתוח פלסטי שנעשה ע"י ד"ר פרידמן, בין אם תחת הרדמה מקומית או מלאה, המרדים תמיד צמוד למטופל במהלך הניתוח כולו."

אלו סיבוכים עלולים להיגרם כתוצאה מההרדמה?

"באופן כללי ניתן לומר שלכל סוג הרדמה יש את הסיכונים שלה, ולעתים נדירות עלולים להתרחש גם סיבוכים נדירים שלא ניתן לצפות מראש. יחד עם זאת חשוב לזכור שההרדמות של היום מתבצעות באמצעות תרופות מתקדמות מהדור החדש, ניטור הדוק ומכשור מתקדם.

בנוסף אנו מקפידים על עריכת בדיקת טרום הרדמה לכל מטופל כדי להעריך את הסיבוכים האפשריים. כתוצאה מכך סיבוכים מורכבים כתוצאה מההרדמה בניתוחים מסוג זה הינם נדירים.

הסיבוכים השכיחים ביותר של הליך ההרדמה הינם בחילות, הקאות וכאב גרון, והם עוברים תוך כיום-יומיים. ייתכן גם איבוד אוריינטציה בתהליך היציאה מההרדמה, שחולף מעצמו תוך פרק זמן קצר."


יש אחוז קטן של אנשים שיכולים לפתח רגישות לחומרי הרדמה שעלולה לפגוע בתפקוד שלהם לטווח ארוך. לכן מאוד חשוב לציין בפני המרדים האם קיימת היסטוריה של תגובה לא שגרתית לחומרי הרדמה במשפחה.

בגילאים שבהם מתבצעים ניתוחים פלסטיים, עם התרופות והמכשור המתקדם שאנחנו עובדים עמו, הסבירות לפגיעה מהרדמה כמעט ואינה קיימת. בזכות מכשור מתקדם, בתהליך ההרדמה כיום נעשה שימוש בכמות מינימלית של חומרי הרדמה, והחומרים עצמם הינם בעלי השפעה קצרת טווח -כך שההרדמה הרבה יותר בטוחה ממה שהיתה בעבר."

מהם גורמי הסיכון בהרדמה?

"אפשר למנות מספר גורמים עיקריים המעלים את הסיכון לסיבוכי הרדמה:

  • סוג הניתוח – ככל שהיקף הניתוח וכמות הדימום הצפוי גדלה, כך עולים בהתאמה גם הסיכונים לסיבוכי הרדמה. לכן לפעמים עדיף לפצל ניתוח גדול לשני ניתוחים קטנים.
  • משך הניתוח – ככל שהניתוח ממושך יותר כך הסיכוי לסיבוכים עולה, בעיקר במטופלים עם מחלות רקע.
  • טכניקת הניתוח ומיומנות המנתח – ד"ר פרידמן הוא בין המנתחים הכי מנוסים ומיומנים מבחינה טכנית שראיתי.
  • גיל מטופל – בגיל פחות משנה או בגילאים גריאטריים מתקדמים יש סיכון גבוה יותר לסיבוכים.
  • מחלות רקע – כגון: משקל יתר, עישון כבד, מחלות כרוניות ועוד."

עוד דברים שחשוב לדעת לפני ההרדמה

"חשוב להקפיד על צום לפני הניתוח – אחת מהסכנות הכי גדולות בהרדמה הינה אספירציה – נשימה של תוכן קיבה. בזמן שהמטופל נמצא בהרדמה, או טשטוש, יש אובדן שליטה על הרפלקסים, ולכן חייבים להקפיד על צום לפני הליכים אלו.

תרופות קבועות – אנשים שמאוזנים באמצעות טיפול תרופתי לאסטמה, יתר לחץ דם, הפרעות קצב – מאוד חשוב לא להפסיק את הטיפול הקבוע ולהקפיד על נטילת התרופות כרגיל, גם בבוקר הניתוח – כמובן, בתיאום עם הרופא המטפל והרופא המנתח ולפי הנחיותיהם.
יוצאות דופן הן תרופות נוגדות קרישה, תרופות לדילול הדם ותרופות להרזיה שבד"כ מפסיקים סמוך לניתוח, שוב – בתיאום עם הרופא המטפל.

עישון – העישון מעלה את הסיכון לסיבוכי הרדמה וגם לסיבוכים כירורגיים. חשוב להפסיק לעשן לפחות 3 שבועות לפני ניתוח, וגם לאחריו.
חולים שעברו ניתוח בריאטרי עם טבעת בקיבה צריכים להוריד את נפח הטבעת אצל כירורג קופת חולים לפחות 5 ימים לפני ניתוח.

מחלות ויראליות כגון צינון או נזלת מעוררים תגוביות יתר של דרכי נשימה, ולכן ממליצים להתרחק מזיהום ויראלי לפחות שבועיים לפני הניתוח, קרי – להימנע ככל הניתן מהתקהלויות ולעטות מסיכה."

הערה: המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. טל"ח.