מתלבטת אם הגדלת חזה היא הפתרון המתאים בשבילך? אינך בטוחה אם יש להחליף את השתלים מעת לעת או אם יש צורך במעקב רפואי בסיום ההליך? שאלות אלו ורבות אחרות, כגון סוג השתל ואופן הבחירה בו, מעסיקות נשים המעוניינות לבצע הגדלת חזה. המאמר הבא נועד לעשות קצת סדר ולדון בנקודות החשובות ביותר שכל מטופלת צריכה לדעת.

הגדלת חזה – עיקרי הדברים

כמו כל הליך רפואי אחר, ניתוח הגדלת חזה חייב להתבצע רק בידי רופא המומחה בתחום. נשים רבות מעוניינות בניתוח הגדלת חזה משיקולים אסתטיים, אך שתלים להגדלת חזה עשויים לסייע גם לנשים שעברו ניתוח כריתת שד או לנשים שקיימת אצלן אי-סימטריה בגודל השדיים. במקרים מסוימים, ניתן להיעזר בשתלים גם לצורך תיקון תוצאות של ניתוחים קודמים שלא הושלמו לשביעות רצון המטופלת. נכון להיום, ה-FDA האמריקאי אישר את השימוש בשתלי סלין (Saline) ובשתלי סיליקון (Silicone) – בשני המקרים מדובר בשתלים בעלי מעטפת חיצונית העשויה מסיליקון בדרגות עובי וחספוס שונות, והם קיימים במגוון של גדלים וצורות.

הגדלת חזה – מהם הסיכונים

הגדלת חזה נחשבת היום להליך פשוט יחסית, אך כמו כל ניתוח, גם בהליך זה יכולים להיות סיכונים שונים, וחשוב להכיר את כולם לפני שמבצעים את ההחלטה הסופית:

  • ניתוח חוזרים – הן למטרות תיקון במקרה והמטופלת לא תהיה מרוצה ממראה השדיים לאחר הניתוח, והן לצרכי החלפת שתלים עתידית.
  • סיכון להתפתחות סרטן – על פי ה-FDA האמריקאי, לא ניתן לשלול קשר בין שימוש בשתלים להגדלת חזה (בעיקר שתלים בעלי מעטפת מחוספסת) לבין התפתחותה של לימפומה מסוג ALCL.
  • היווצרות קפסולה – מכיוון שהשתל הוא גוף זר, הגוף יוצר סביבו מעטפת. הקפסולה יכולה לעוות את השתל ולהפוך אותו לכדורי ונוקשה ולפגום במראה האסתטי של השד.
  • כאבים – הגדלת חזה עלולה להיות כרוכה באי-נוחות ובכאבים.
  • זיהום – כאמור, הגדלת חזה היא ניתוח לכל דבר, ועל כן תמיד ישנו סיכון לזיהום.
  • קרע ודליפה מהשתל

טיפים לסיום

אם אתן שוקלות ברצינות ניתוח הגדלת חזה, שימו לב לחמשת הטיפים הבאים:

  • שתלים אינם מיועדים לשימוש לכל החיים – אישה שעברה הגדלת חזה צריכה להיות במעקב בהתאם להמלצת הרופא המטפל, ועליה לוודא כי מצב השתלים תקין ואינו מסכן את בריאותה. משך החיים של השתלים משתנה בין אדם לאדם, ויכול להגיע גם ל – 20 או 30 שנה.
  • שימו לב לסימוני היצרן – חשוב לזכור כי השתל הופך להיות חלק מהגוף שלך. לכן, יש להכיר את סימני היצרן, ולהבין את משמעותם. ה-FDA האמריקאי ממליץ על עיון ב-
    (SSED (Summary of Safety and Effectiveness Data, שבו מפורטים מאפייני השתלים, כמו גם אזהרות, סיכונים וסיבוכים.
  • תקשורת פתוחה עם הרופא – כדי להעניק טיפול המותאם לצרכים שלך, הרופא המטפל צריך לדעת את ההיסטוריה הרפואית הרלוונטית. לשם כך חשוב לא רק לדעת מה המצב הרפואי שלך נכון להיום, אלא גם להכיר את תגובת הגוף שלך לחומרי הרדמה, למשל. לכן, מסרי את כל המידע המבוקש ואם ישנם פרטים שחשיבותם אינה ברורה לך, התייעצי עם הרופא.
  • הכירו את הסיכונים לטווח הרחוק – גם שימוש בשתלים העומדים בתקן עלול להיות מסוכן לטווח ארוך. כאמור, ה-FDA האמריקאי מצא קשר בין שימוש בשתלים לבין לימפומה מסוג ALCL – anaplastic large cell lymphoma, וייתכנו גם סיכונים אחרים. על כן, לפני שמקבלים החלטה יש לפנות לייעוץ רפואי ולקרוא את כל המידע הרלוונטי בנושא.
  • אל תוותרו על מעקב רפואי – ניתוח הגדלת חזה מחייב מעקב רפואי ובדיקות תקופתיות בהתאם להמלצת הרופא המטפל, וזאת בנוסף (ולא במקום) לבדיקות השיגרה לגילוי סרטן שד. מלבד זאת, בכל מקרה שבו מופיעים תסמינים חריגים יש לפנות באופן מידי לטיפול רפואי.

בשורה התחתונה, ניתוח הגדלת חזה נחשב להליך פשוט יחסית. כאשר מבצעים אותו תוך הבנה מלאה של ההליך ושל משמעותו, שביעות הרצון ממנו גבוהה מאוד. לכן, אישה ששוקלת ניתוח הגדלת חזה מומלץ שתבחר בקפידה את הרופא המטפל ותוודא כי יש בידיה כל המידע הדרוש לקבל את ההחלטה הנכונה עבורה.

קישור למאמר המלא ומידע נוסף באתר ה – FDA